Weet jij wanneer jouw teelt het meest kans heeft om een plaag over zich heen te krijgen? Om plagen te beheersen op je bedrijf, moet je als teler weten welke plaagsoorten voorkomen en hoe ze ontwikkelen doorheen het jaar. Verder heb je kennis nodig over de mogelijke beheersingsmaatregelen en wanneer je deze best toepast. Waarschuwingsberichten zijn daarbij een goede hulp. Zo ben je als eerste op de hoogte welke plagen wanneer voorkomen in jouw teelt. Een voorbereid teler is er twee waard.

In het afgelopen project W&W Biogroenten sloegen Inagro en PSKW de handen in elkaar om de monitoring van plagen op biologische groentepercelen uit te breiden en te verbeteren. De berichten die we op basis daarvan opmaken, verspreiden we nu tweewekelijks gedurende het seizoen. Je kan je hiervoor gratis inschrijven via deze link.

Wanneer komen welke plagen voor in jouw teelt?

Er zijn periodes waarin je als teler extra aandachtig moet zijn voor plagen. Zo is mei bijvoorbeeld dé hoogmaand voor de koolvlieg, preimineervlieg, wortelvlieg en de bonenvlieg. Dat zeggen we niet om je schrik aan te jagen maar wel zodat je op het juiste moment extra aandachtig bent en eventueel ook al preventief maatregelen kan nemen.

Om je daarbij een handje te helpen, ontwikkelen we enkele hulpmiddelen naast de waarschuwingsberichten. Zo kan je de plagen op je perceel zelf opvolgen.

Zo is er de plaagkalender die je hier kan downloaden.
Deze plaagkalender biedt een overzicht van de meest voorkomende plagen en hun tijden van piek- of verminderde activiteit.

En er zijn ook digitale herkenningsfiches voor plagen.
Deze bevatten info, fotoreeksen en video’s van plagen. De fiches zijn gemaakt met Microsoft Sway en zijn gemakkelijk via de smartphone te raadplegen. Via de waarschuwingsberichten zullen we bij actuele plaagwaarnemingen ook naar de fiches over de betreffende plagen linken.

Hieronder vind je de link naar de ontwikkelde fiches voor verschillende plagen:

Koolmot
Aardvlo
Aardrupsen
Bonenvlieg
Preimot
Preivlieg
Schaduwwantsen
Seldervlieg

Met bovenstaande informatie kom je alvast meer te weten over wanneer welke plagen voorkomen in jouw teelt.
Heb je nog vragen over ziekten en plagen? Dan kan je op PSKW steeds terecht bij Sander Fleerakkers (sander.fleerakkers@proefstation.be)