Van dinsdag 1 oktober tot vrijdag 15 november gaat de staalnamecampagne van VLM mestbank opnieuw van start. Dit jaar zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd voor de manier waarop de verplichte stalen dienen aangevraagd te worden.

De SNapp applicatie, die u tot nu toe enkel gebruikte voor de aanvraag tot het wijzigen van de fosforklasse, zal nu de enige manier worden waarop u een nitraatresidustaal zal kunnen aanvragen. Het is vanaf heden niet meer mogelijk om aanvragen via telefoon, fax of e-mail door te geven aan uw labo.

U vindt de SNapp applicatie terug op uw mestbankloket. Vanaf midden september zal deze applicatie operationeel zijn voor de aanvraag van nitraatresidustalen (voorlopig alleen fosforstalen). Midden september zal VLM mestbank u via email (of per post indien geen email gekend) verwittigen of u dit jaar verplichte nitraatresidustalen moet nemen of dat u geselecteerd bent voor een controlestaal. Na de bekendmaking zullen de betrokken percelen in de SNapp applicatie zichtbaar worden. Per perceel kan u het pakket nitraatresidustaal selecteren en kan u een labo naar wens aanduiden voor de staalname. Let op!!! Na het indienen van de aanvraag, moet het labo deze aanvraag bevestigen. U krijgt geen aparte verwittiging indien de aanvraag aanvaard is of niet. Pas nadat het labo de aanvraag heeft aanvaard (of geweigerd) zal u de status op uw Mestbankloket zien wijzigen.

Indien u verplichte stalen moet nemen, of u een tegenstaal wil aanvragen, maar moeilijkheden ondervindt met de nieuwe wijze van aanvraag, kunnen wij u helpen om deze aanvraag in orde te brengen. Op woensdag 25 en donderdag 26 september bent u van harte welkom van 8u30 tot 17u op het Proefstation voor de Groenteteelt (Duffelsesteenweg 101, te Sint Katelijne Waver). Vergeet zeker niet uw identiteitskaart (met pincode) mee te nemen. Wij begeleiden u bij het inloggen op uw mestbankloket, en regelen de aanvraag via SNapp. Indien u dit wenst, kan u ook een volmacht geven op uw mestbankloket voor het aanmaken van de aanvragen. Deze volmacht zal enkel van toepassing zijn voor het toepassen van de SNapp applicatie.

Indien u op geen van deze momenten langs kan komen op het proefstation, kunt u telefonisch een afspraak maken om op een ander moment langs te komen. Probeer na de bekendmaking van de staalnames wel zo snel langs te komen. Het is immers heel belangrijk dat uw stalen tijdig worden aangevraagd, zodat uw stalen ook effectief binnen de geldige periode kunnen genomen worden.

Voor meer info of voor het maken van een afspraak kan u terecht bij onderstaande contactpersonen.

Ellen Goovaerts                                          Joost Heyvaert

Ellen.goovaerts@proefstation.be           Joost.Heyvaert@proefstation.be

0494/81 22 06