Soort project:

Interreg North West Europe

Duurtijd:

19/09/2021 - 19/11/2023

Partners:

Proefcentrum Hoogstraten (PCH), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Octinion, Botany B.V., Stichting Aardbei Onderzoek (SAO), Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Légumes (CTIFL), Comité d’Action Technique pour Economique (CATE), Wijnen Products E2 BV.

In het eerste deel van het project kon aangetoond worden dat UV-C licht effectief gebruikt kan worden om witziekte te bestrijden. Optimale strategieën werden ontwikkeld voor de teelt van aardbei, tomaat, komkommer, sla en basilicum. Door de UV-behandelingen toe te passen kon de hoeveelheid chemische middelen tegen witziekte sterk gereduceerd worden.

In de uitbereiding van het project, willen we nagaan of UV-C licht ook gebruikt kan worden om andere ziekten en plagen te bestrijden. Er werden al veelbelovende resultaten waargenomen voor spint en Botrytis. Deze zullen gevalideerd worden in verschillende teelten. Op PSKW worden de proeven op hogedraad komkommerteelt uitgevoerd. Hier zal niet alleen het effect op spint en Botrytis nagegaan worden, maar ook op witte vlieg en verschillende nuttigen. Het project eindigt met een demonstratieproef.

Dit onderzoek is mogelijk dankzij financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van het Interreg North-West Europe-programma.

Projectnummer: NWE621

 width=

Meer informatie

Contactpersoon

Project nieuws

Financierders