Sinds vorig jaar zijn producten op basis van spinosad (o.a. Tracer) erkend als een behandeling op het zaaizaad van koolgewassen ter bestrijding van koolvlieg. Sinds kort kregen ook de middelen Teppeki en Closer een uitbreiding in verschillende gewassen.

Nu is er dus ook de mogelijkheid om op de zaailijn van de plantenkweker de pas gezaaide zaden rechtstreeks mee te bedruppelen met verschillende insecticiden (zie erkenningen fytoweb). Momenteel is er met Plantenkwekerij D’Hondt-Willaert in Staden slechts één plantenkweker in Vlaanderen die de installatie heeft om zaaizaden te behandelen op de zaailijn – vroeger fhytodrip genoemd. Voorlopig kan deze techniek alleen worden toegepast bij perspotten. Verschillende proeven geven aan dat een behandeling op het zaad een goede bescherming biedt tegen verschillende insecten in het begin van de teelt. Deze techniek heeft als voordeel dat de werknemers tijdens het planten minder in aanraking komen met het gewasbeschermingsmiddel.

Figuur 1 Nu is er ook de mogelijkheid om op de zaailijn van de plantenkweker de pas gezaaide zaden rechtstreeks mee te bedruppelen met verschillende insecticiden

Goede bescherming van bloemkool op perspot tegen koolvlieg bij begin teelt

De werking van spinosad (o.a. Tracer) toegepast met deze nieuw erkende techniek is meestal vergelijkbaar met de plantbakbehandeling. Bij uitgestelde plantingen als gevolg van slechte weersomstandigheden is er een echter onvoldoende nawerking. Ideaal kan een behandeling op de zaaimachine gecombineerd worden met een plantbakbehandeling of beter nog een granulaattoepassing bij planten. De behandeling op het zaad is een veilige toepassing die zorgt voor een goede bescherming de eerste weken na planten. Granulaattoepassingen hebben vaak een minder goede startwerking, zeker bij droogte, maar hebben een langere nawerking dan plantbakbehandelingen. In 2024 is er opnieuw een tijdelijke erkenning van de granulaten Force (10 kg/ha) en Sherpa (12 kg/ha) om koolvlieg te bestrijden. Beide middelen mogen toegepast worden vanaf 1 april tot en met 29 juli 2024.

Rechtstreeks druppelen op het zaad biedt meerwaarde tegen bladluizen in verschillende koolsoorten

Teppeki toegepast in savooikool als een behandeling op het zaad aan 2 gram per 1000 planten gaf in onze proeven een goede werking tegen groene perzikluis die vergelijkbaar is met een behandeling op het veld aan 0,14 kg/ha. De nawerking was wel beperkt. Voor Closer toegepast aan 2 ml per 1000 planten zien we in verschillende proeven in onder andere bloemkool en spruitkool een goede werkzaamheid tegen zowel groene perzikluis als melige koolluis in het begin van de teelt.

Sla goed beschermd tegen luizen met Closer

Door het wegvallen van de zaadcoating met Cruiser in sla en het einde van Ultor in 2025 wordt het mogelijks moeilijker om luizen in sla te bestrijden. Met de nieuwe erkenning van Closer toegepast op het zaad in slasoorten is het nu mogelijk de teelt in het begin te beschermen tegen bladluizen. In verschillende proeven zagen we een bijna perfecte bestrijding van luizen voor Closer toegepast op het zaad, vergelijkbaar met de gewasbespuiting met Ultor. Net als bij Cuiser, in het verleden erkend als zaadcoating en Phytodrip, geeft de toepassing van Closer op de zaden een lange werking tegen luis.

Figuur 2 Met de nieuwe erkenning van Closer toegepast op het zaad in slasoorten is het nu mogelijk de teelt in het begin te beschermen tegen bladluizen.

 

———-

Dit onderzoek werd uitgevoerd met steun van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij van de Vlaamse overheid.