Het doseren van CO2 in de serre is reeds jaren ingeburgerd in de groenteteelt onder glas. Deze koolstofbron is een cruciaal sleutelelement voor een vlotte fotosynthese en dus de opbouw van biomassa. De CO2 die in de serres gedoseerd wordt is overwegend afkomstig van rookgassen van een ketel of WKK. Praktijkervaringen leren echter dat de kwaliteit van deze rookgassen vaak onvoldoende is. Schadelijke gassen zoals NOx, ethyleen, … zijn naast CO2 aanwezig in deze rookgassen. Het is gekend dat deze gassen voor schade kunnen zorgen aan uw gewas.

Afgelopen winterperiode werden binnen het project Glitch diverse bedrijven gemonitord. Hierbij werden verassende inzichten verworven. Wist u bijvoorbeeld dat rookgassen afkomstig van een ketel niet per definitie zuiverder zijn dan deze van een WKK? Bent u ook geïnteresseerd in welke mate deze schadelijke gassen aanwezig zijn op uw bedrijf? Welke concentraties van deze gassen tolereerbaar zijn voor uw teelt zonder schade?

Dankzij het project Glitch brengen we dit samen in beeld. Glitch biedt u de mogelijkheid om via specifieke sensoren de verschillende gassen in uw serre in kaart te brengen. Op basis van de metingen en ervaring van deskundigen kunnen we specifiek voor uw bedrijf de knelpunten in kaart brengen. Adviezen en maatregelen voor een betere luchtkwaliteit worden samen geformuleerd zodat u met een gerust hart CO2 kan doseren.

Bent u geïnteresseerd om dit voor uw bedrijf in kaart te brengen? Dan kan u dit formulier invullen en toesturen naar onderstaande contactgegevens.

 

Bart Van Calenberge

Proefstation voor de Groenteteelt

Jeroen Van Roy

Thomas More

Duffelsesteenweg 101

BE 2860 Sint-Katelijne-Waver

bart.van.calenberge@proefstation.be

+32 (0) 478/68 21 22

Kleinhoefstraat 4

BE 2440 Geel

jeroen.vanroy@thomasmore.be

+32 (0) 14/74 05 78

Jan-Kees Boerman

Environmental Monitoring Systems (EMS) B.V

Maarten Vliex

Innoveins

Spastraat 30

NL 4697 RZ Sint-Annaland

boerman@macview.nl

+31 (0)6 53.22.78.54

Sint Jansweg 20

NL 5928 RC Venlo

maarten.vliex@botany.nl

+31 (0) 612/68 59 27

 

 width=