Momenteel is er op het Proefstation voor de Groenteteelt een demoproef lopende waarbij verschillende potentiële waterbehandelingen naast elkaar liggen om Phytopthora cryptogea onder controle te houden. Dit gebeurt vanuit het project HydroPhyt. HydroPhyt is een vierjarig durend VLAIO LA-traject die zicht richt op de beheersing van Phytophthora cryptogea in de hydrocultuur van sla en witloof. Phytophthora cryptogea is een grote bedreiging in de hydroteelt. Deze oömyceet zorgt al vele jaren voor problemen op Belgische sla- en witloofbedrijven. P. cryptogea veroorzaakt wortelrot en dat leidt tot groeiremming of complete uitval van planten.

Demoproef waterbehandelingen tegen Phytophthora cryptogea lopende

We weten vanuit het project dat Serenade® ASO (Bacillus amyloliquefaciens stam QST 713) een goede werking heeft tegen P. cryptogea, waardoor de jonge plantjes voor de waterbehandeling een spuittoepassing krijgen van deze fungicide. De waterbehandelingen die worden getest in deze proef bij kunstmatige infectie van deze oomyceet zijn de combinatie van zuurstoftoevoer en koeling van het water, daarnaast de combinatie van Kathari (ultrafiltratie) en waterstofperoxide en tenslotte Aguapure, een toestel dat Cl2 produceert en injecteert in het voedingswater. Aguapure werd curatief ingezet terwijl de andere twee behandelingen preventief ingezet zijn om de schimmel onder controle te houden.

Het toedienen van zuurstof gebeurt via een Moleaer toestel waarbij we een concentratie bereiken van gemiddeld 23 ppm in het voedingswater. De koelinstallatie draait 24/24, waarbij het water constant op 18°C wordt gehouden. Het Kathari toestel baseert zich op een filtertechniek die het voedingswater filtert op 20 nm. Hierbij worden de voedingselementen doorgelaten en de schimmels en bacteriën eruit gefilterd. Het toestel staat in serie met de snelle zandfilter en actieve koolfilter alvorens het water in de voorraadput terecht komt. De injectie van waterstofperoxide gebeurt onder de vorm van Huwasan TR50 met een concentratie van ±10 ppm aan de inlaat van de goot. Aguapure is een installatie van Aguabel die via electrolyse van een zoutoplossing Cl2 produceert en injecteert in het voedingsoplossing met een concentratie van 0,05 ppm.

De proef loopt tot eind juli 2024, waarna we daarna hopelijk een mooi advies kunnen geven aan de hydrotelers sla die grote schade ondervinden van deze schimmel in de zomerperiodes.

Met de steun van VLAIO.