Deel 1 – Locatie: Pcfruit (Fruittuinweg 1, Sint-Truiden) 11u Resultaten rassenproef (spreiding oogst) en bezoek irrigatieproef en bemestingsproef na junidragers en rassen openlucht 12u30 Lunch 13u Einde deel 1 Deel 2 – Locatie: Proefstation voor de Groenteteelt (Muilshoek 1, Sint-Katelijne-Waver) 14u30 Resultaten en bezoek rassenproef open lucht, proef teeltspreiding grondteelt serre, resultaten bodemanalyses. 15u30 […]
Thema: Kwaliteit en bewaring
Taromaat
In dit project werken de partners samen met als hoofdzakelijk doel het controleren van de smaak van tomaat. Hierbij zullen er methodes aangereikt worden aan de sector om aan de hand van teelttechnieken de smaak te sturen. Zo willen we niet alleen de smaak van de tomaat verbeteren maar ook meer continu houden doorheen het […]
GIP GIF project: kwaliteitsverbetering asperges en prei
Kwaliteitsverliezen van producten zorgen voor mindere kwaliteit en prijs. Dit project onderzoekt of er mogelijkheden zijn voor kwaliteitsverbetering in asperges en prei. Voor de asperges blijkt uit de aanvoer resultaten van BelOrta in het jaar 2014 dat er 24 % blauwe/roze asperges aangeleverd werden. Dit is een relatief hoog percentage mindere kwaliteit. Dit onderzoek wil […]
PERCHLOREM: Studie en REMediëring van PERCHLOraat in de teelt van bladgewassen onder glas
In 2013 werd de Europese groente- en fruitsector voor het eerst geconfronteerd met de contaminant perchloraat. Na een eerste praktisch vooronderzoek, bleek dat de bron van deze contaminatie meststoffen zijn. Momenteel is er in Europa een intracommunautaire handelsnorm gesteld voor groenten en fruit. Er wordt verwacht dat EFSA in 2016 een norm voor voedselveiligheid zal […]
COURZET: Optimalisatie van de bestuiving bij courgette
Bij de teelt van courgette in het voorjaar en in de zomer ontstaan er regelmatig misvormde, vooral gepunte, vruchten als gevolg van een slechte bestuiving en zetting. Een belangrijke oorzaak is een tekort aan mannelijke bloemen waardoor onvoldoende pollen beschikbaar zijn. Anderzijds kan ook de minder goede pollenkwaliteit een rol spelen. Een steekproef bij de […]
rassen bloemkool serre vroeg 2012-2013
IWT: Verbetering van de houdbaarheid van veldsla en kropsla
Bladgroenten zoals veldsla en kropsla zijn erg bederfbaar. Wanneer veldsla op de keurtafel van de veilingen aangeboden wordt, blijkt het product niet steeds vers geoogst te zijn. Soms wordt er namelijk product toegeleverd dat op het bedrijf al een korte bewaarduur achter de rug heeft maar visueel niet te onderscheiden valt van vers product. De […]
IWT: Tipburn prevention in Lettuce (TIPRELET)
“Rand” is de belangrijkste fysiologische afwijking bij bladgroenten, waarbij necrose optreedt aan de bladranden. Meer specifiek vormt deze afwijking een continue bedreiging tijdens de teelt van sla en andijvie. Bij de traditionele teelt van serresla (of “groene botersla”), slagen telers er nog redelijk goed in het randprobleem onder controle te houden, door hun rassenkeuze, watergiftstrategie […]
IWT: Webapplicatie ter ondersteuning van residu-arm telen van groenten
Doelstelling: Vanuit de handel wordt steeds meer belang gehecht aan residu-arme of residuloze groenten en fruit. Door een aantal grote spelers in de markt worden bovenwettelijke eisen aan groenten en fruit gesteld i.v.m. residuen. Om zich te kunnen verzekeren van voldoende afzet, worden telers verplicht om nog minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en daardoor een residu-armer […]
IWT: Beheersing van binnenrot in paprika
Sinds 2003-2004 wordt de paprikateelt in Vlaanderen geconfronteerd met de nieuwe ziekte binnenrot. Deze ziekte wordt veroorzaakt door sporen van verschillende Fusarium soorten die op de stamper van de bloem terechtkomen en via de stijl naar het vruchtbeginsel gaan. In het vruchtbeginsel blijven de sporen latent aanwezig. Als de vrucht begint te rijpen kan de […]