Thema: Kwaliteit en bewaring

De weg naar registratie van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, via PSKW.

De weg naar registratie van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, via PSKW.

Op PSKW zijn er heel veel interessante onderzoeken waar wij graag mee naar buiten komen. In de vruchtgroenten onder glas zijn er tal van projecten die we met plezier aan jullie presenteren op begeleidingsgroepen, studiedagen of kringvergaderingen. Naast dit projectwerk, is er nog een belangrijk onderzoeksluik binnen de vruchtgroenten, namelijk de gewasbeschermingsproeven voor bedrijven. De […]

Uitnodiging themadag meloen

Uitnodiging themadag meloen

Deel 1 – Locatie: Pcfruit (Fruittuinweg 1, Sint-Truiden) 11u Resultaten rassenproef (spreiding oogst) en bezoek irrigatieproef en bemestingsproef na junidragers en rassen openlucht 12u30 Lunch 13u Einde deel 1   Deel 2 – Locatie: Proefstation voor de Groenteteelt (Muilshoek 1, Sint-Katelijne-Waver) 14u30 Resultaten en bezoek rassenproef open lucht, proef teeltspreiding grondteelt serre, resultaten bodemanalyses. 15u30 […]

Taromaat

Taromaat

In dit project werken de partners samen met als hoofdzakelijk doel het controleren van de smaak van tomaat. Hierbij zullen er methodes aangereikt worden aan de sector om aan de hand van teelttechnieken de smaak te sturen. Zo willen we niet alleen de smaak van de tomaat verbeteren maar ook meer continu houden doorheen het […]

GIP GIF project: kwaliteitsverbetering asperges en prei

GIP GIF project: kwaliteitsverbetering asperges en prei

Kwaliteitsverliezen van producten zorgen voor mindere kwaliteit en prijs. Dit project onderzoekt of er mogelijkheden zijn voor kwaliteitsverbetering in asperges en prei. Voor de asperges blijkt uit de aanvoer resultaten van BelOrta in het jaar 2014 dat er 24 % blauwe/roze asperges aangeleverd werden. Dit is een relatief hoog percentage mindere kwaliteit. Dit onderzoek wil […]

PERCHLOREM: Studie en REMediëring van PERCHLOraat in de teelt van bladgewassen onder glas

PERCHLOREM: Studie en REMediëring van PERCHLOraat in de teelt van bladgewassen onder glas

In 2013 werd de Europese groente- en fruitsector voor het eerst geconfronteerd met de contaminant perchloraat. Na een eerste praktisch vooronderzoek, bleek dat de bron van deze contaminatie meststoffen zijn. Momenteel is er in Europa een intracommunautaire handelsnorm gesteld voor groenten en fruit. Er wordt verwacht dat EFSA in 2016 een norm voor voedselveiligheid zal […]

COURZET: Optimalisatie van de bestuiving bij courgette

COURZET: Optimalisatie van de bestuiving bij courgette

Bij de teelt van courgette in het voorjaar en in de zomer ontstaan er regelmatig misvormde, vooral gepunte, vruchten als gevolg van een slechte bestuiving en zetting. Een belangrijke oorzaak is een tekort aan mannelijke bloemen waardoor onvoldoende pollen beschikbaar zijn. Anderzijds kan ook de minder goede pollenkwaliteit een rol spelen. Een steekproef bij de […]

IWT: Verbetering van de houdbaarheid van veldsla en kropsla

IWT: Verbetering van de houdbaarheid van veldsla en kropsla

Bladgroenten zoals veldsla en kropsla zijn erg bederfbaar. Wanneer veldsla op de keurtafel van de veilingen aangeboden wordt, blijkt het product niet steeds vers geoogst te zijn. Soms wordt er namelijk product toegeleverd dat op het bedrijf al een korte bewaarduur achter de rug heeft maar visueel niet te onderscheiden valt van vers product. De […]

IWT: Tipburn prevention in Lettuce (TIPRELET)

IWT: Tipburn prevention in Lettuce (TIPRELET)

“Rand” is de belangrijkste fysiologische afwijking bij bladgroenten, waarbij necrose optreedt aan de bladranden. Meer specifiek vormt deze afwijking een continue bedreiging tijdens de teelt van sla en andijvie. Bij de traditionele teelt van serresla (of “groene botersla”), slagen telers er nog redelijk goed in het randprobleem onder controle te houden, door hun rassenkeuze, watergiftstrategie […]

IWT: Webapplicatie ter ondersteuning van residu-arm telen van groenten

IWT: Webapplicatie ter ondersteuning van residu-arm telen van groenten

Doelstelling: Vanuit de handel wordt steeds meer belang gehecht aan residu-arme of residuloze groenten en fruit. Door een aantal grote spelers in de markt worden bovenwettelijke eisen aan groenten en fruit gesteld i.v.m. residuen. Om zich te kunnen verzekeren van voldoende afzet, worden telers verplicht om nog minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en daardoor een residu-armer […]