Smart Farming

Slimmer telen met het proefstation als innovatieve partner

Van sensoren tot een online irrigatietool

Onze expertise op het gebied van irrigatie kwam binnen dit project sterk naar voren en we werden dan ook aangesteld als werkpakketleider voor dit onderdeel. Binnen dit werkpakket werden verschillende bodemvochtsensoren getest en er werd een gateway ontwikkeld die deze sensordata rechtstreeks online beschikbaar maakt. Onze kennis rond modelleren en programmeren werd toegepast bij de ontwikkeling van een beslissingsondersteunend model dat irrigatieadviezen formuleert op basis van realtime bodem-, gewas- en weersgegevens. Dit model kan geraadpleegd worden op een online dataplatform. De bedoeling is om dit platform verder uit te rollen en beschikbaar te maken voor alle telers.

Wij halen data uit de lucht

Daarnaast hebben we ook onderzocht hoe remote sensing kan worden toegepast in asperges. Hiervoor werden in asperges verschillende dronevluchten uitgevoerd met verschillende camera’s (thermaal, hyperspectraal,…), waarbij wij instonden voor de verwerking van de dronebeelden.

Hieruit bleek het potentieel van dronebeelden om de opbrengst van volgend jaar te voorspellen en probleemzones gericht aan te pakken. Onze flexibiliteit en creativiteit bleek hierbij uit een nieuw ontwikkelde toepassing waarvoor het idee tijdens het project ontstond. We hebben namelijk een manier ontwikkeld om lekkages in druppelslangen op te sporen aan de hand van thermale beelden.

“Stipt, correct en enthousiast. Zo zou ik het Proefstation omschrijven in drie woorden.”

Yves Lantin – Drone imagery en data expert bij Didex.be

Stel je vraag over het Smart Growers-project aan Renik

Renik kan je alles vertellen over het Smart Growers-project maar ook over wat de voordelen zijn aan samenwerken met het Proefstation voor de Groenteteelt.
Stuur hem dus gerust een bericht voor meer informatie.

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder