Partners:

KU Leuven (KUL), Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Proefcentrum Hoogstraten (PCH) en Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG)

Soort project:

LA-traject – VLAIO

Duur:

01/09/2018 – 31/08/22

Korte inhoud:

In dit project werken de partners samen met als hoofdzakelijk doel het controleren van de smaak van tomaat. Hierbij zullen er methodes aangereikt worden aan de sector om aan de hand van teelttechnieken de smaak te sturen. Zo willen we niet alleen de smaak van de tomaat verbeteren maar ook meer continu houden doorheen het seizoen. Daarnaast wordt in het project ook een analyse ontwikkeld die gebruikt kan worden om het aroma van de tomaat te meten en zo een vervanging zou kunnen worden voor getrainde smaakpanels.

Op de proefcentra PSKW en PCH worden verschillende teeltechnieken getest. Hierbij wordt ook steeds het gewas beoordeeld en de productie opgevolgd. Bij VCBT wordt de vruchtkwaliteit geanalyseerd op vlak van onder andere de kleur, de zuurheid en het opgeloste stof gehalte. Bij PCG worden de tomaten door (getrainde) smaakpanels beoordeeld terwijl bij KUL het aroma wordt gecapteerd met een Sift-MS analyse. In deze samenwerking wordt zo stapsgewijs de smaak en het aroma aan de teelttechniek gelinkt.

Contactpersoon PSKW:

Evelien Rosiers
evelien.rosiers@proefstation.be

Financiering:

Hoofdzakelijk gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.