Partners:

Stichting DLO- Wageningen (Nederland) i.s.m. Proefstation voor de Groenteteelt (België), Umea Universiteit (Zweden), Ben-Gurion Universiteit van de Neveg (Israël), Irmato (Nederland), De Tuindershoek (Nederland)

Soort-Project

HORIZON 2020, The EU Framework Programme for Research and Innovation

Duur:

01/02/2015 – 31/01/2018

Contactpersoon PSKW:

Liesbet Van Herck

Korte inhoud:

Al eerder is er in het Europese project CROPS een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen tien jaar heeft fundamenteel onderzoek echter geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de SWEEPER-partners deze robot verder kunnen ontwikkelen. De robot wordt de eerste oogstrobot ter wereld die in een commerciële kas zal worden ingezet. Hiermee kan de robot de leidende rol van Europa op het gebied van landbouwrobotica versterken. Ook verbetert hiermee het concurrerend vermogen van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

Deze first-generation oogstrobot voor paprika zal een nieuw hightech commercieel werkgebied openen. SWEEPER gaat zich concentreren op paprika, waarvan in Europa jaarlijks 1.300.000.000 kg wordt geoogst. Naar verwachting zal de kennis en technologie uit het SWEEPER-programma eenvoudig op andere kasgewassen kunnen worden toegepast.

12 september 2018: op het einde van het project is op het Proefstation voor de Groenteteelt de oogstrobot voorgesteld aan het grote publiek. Een verslag van deze voorstelling vindt u in dit filmpje.

 


U dient aangemeld te zijn om toegang te krijgen tot de volledige lijst publicaties.