
Soort project:
Operationele groep (Dept. L.V.)
Duurtijd:
01/05/2021 - 30/04/2023
Partners:
Proefcentrum Hoogstraten i.s.m. Gemapa, Lentsche Heyde, Tomana, Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland, Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver en VLACO / OVAM.
Tot duurzame en rendabele oplossingen komen voor de verwerking van loofresten, meer bepaald binnen materiaaltoepassingen en/of materialenkringloop met een positief businessverhaal. We gaan dus ook op zoek naar alternatieve en innovatieve verwerkingsroutes.
In eerste instantie kijken we naar de huidige toestand en resultaten van eerder onderzoek: zijn er kleine aanpassingen in teelttechnieken/teeltbenodigdheden die grotere impact kunnen hebben op de verwerkingsmogelijkheden achteraf? Welke knelpunten komen we daarbij tegen (vb wetgeving, ontbrekende kennis definiëren, juridisch kader,…)
Daarna gaan we op zoek naar verwerkingspistes: boerderijcompostering en materiaaltoepassing (bio-economie) zoals het gebruik van plantenresten als grondstof voor andere materialen. De professionele compostering wordt meegenomen in het C-Martlife-project.
Binnen het project wordt de boerderijcompostering opgestart met focus op de alternatieve teeltbenodigdheden en met de bio-economie zullen ook proeven opgestart worden.
Selova zet in op communicatie met/tussen tuinders en bio-economie om op elkaars noden af te stemmen en er is een nauw samenwerkingsverband met de projecten C-Martlife en Zero-Waste.
Meer info op www.vlaanderen.be/pdpo