Soort project:

LA-traject

Duurtijd:

01/09/2021 - 31/08/2025

Partners:

PSKW – Proefstation voor de Groenteteelt, PCH – Proefcentrum Hoogstraten, Inagro vzw, KUL – Katholieke Universiteit Leuven

Het Led FR project heeft als doelstelling de transitie van SON-T-belichte teelten naar full led-belichtingssytemen te versnellen. Led-belichting biedt heel wat kansen op vlak van gerichte plantsturing, efficiëntie en productie, maar door de investeringskost is de omschakeling nog steeds een te grote stap voor de Vlaamse telers. Bovendien geven de beschikbare belichtingsstrategiën met led ten opzichte van SON-T in de praktijk geen evenwaardige productieresultaten. Omdat de huidige leds echter 40 % minder energie verbruiken dan SON-T voor dezelfde hoeveelheid licht (in µmol), moet de lichtstrategie geoptimaliseerd worden.

In het Led FR project willen we de overstap vergemakkelijken door belichtingsstrategiën uit te werken en te dissemineren in Vlaanderen. Bovendien wordt in dit project onderzocht of de voordelen uitgebreid kunnen worden door het toedienen van verrood licht (700-800 nm) als stuurlicht. Vooral door de positieve invloed van verrood licht op de plantarchitectuur en het assimilatentransport, wordt er verwacht een meerproductie te bereiken in komkommer- en tomatenteelt. Bij komkommer zal ook een verbetering in houdbaarheid nagestreefd worden door de uitgroeiduur van de vruchten te verkorten. Bij kropsla verwachten we de morfologie van de plant positief te beïnvloeden, zonder meer rand en geel blad te veroorzaken.

Door verrood licht aan het basisspectra toe te voegen, lichtintensiteiten te verhogen, metingen ( van productie, vruchtgewicht, plantafmetingen, suikers in floëem,…) uit te voeren en de verschillende strategieën te vergelijken, wordt de belichtingsstrategie geoptimaliseerd. Bovendien zal onderzocht worden wat de optimale belichtingsduur en belichtingsmomenten zijn, en of de belichting dynamisch kan afgesteld worden op het zonlicht. Na vier jaar hopen we al een duidelijke transitie naar full led met verrood-belichting bij de Vlaamse telers waar te nemen.

De resultaten van komkommer, sla en tomaat van het eerste projectjaar in Led FR werden voorgesteld in de begeleidingsgroep op woensdag 4 mei 2022.

Bekijk hier alvast de presentatie komkommer: LedFR 2021-2022 komkommer finale resultaten

Meer informatie

Contactpersoon

Financierders