Soort project:

LA-traject

Duurtijd:

01/10/2020 - 01/10/2024

Partners:

ILVO, Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Provinciaal proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), Inagro

De tabakstrips (Thrips tabaci) is verantwoordelijk voor ernstige economische schade als gevolg van een verminderde opbrengst, kwaliteit en verkoopbaarheid van de meeste veldgroenten in Vlaanderen (waaronder prei, ui, spruit en sluitkool). De korte levenscyclus en het vermogen om snel resistent te worden tegen insecticiden maken dat de tabakstrips moeilijk te bestrijden is. Er is nood aan een geïntegreerde beheersingsstrategie, waarbij zorgzaam en beredeneerd wordt omgegaan met de nog toegelaten chemische middelen en vooral wordt ingezet op preventie, plaagopvolging en aangepaste teelttechnieken die natuurlijke vijanden stimuleren.

In het project wensen we het huidige waarnemings- en waarschuwingssysteem (W&W) voor trips in prei te verbeteren en uit te breiden naar uien, sluit- en spruitkool. Daarnaast gaan we na in welke mate aangepaste teelttechnieken zoals intercropping, bodembedekking, fysische middelen, irrigatie en rasgevoeligheid tabakstrips kunnen beheersen en de populatie van natuurlijke vijanden kunnen stimuleren. Vervolgens gaan we dieper in op het inzetten van commercieel beschikbare natuurlijke vijanden en het effect van selectieve insecticiden en herbiciden op natuurlijke vijanden.

Publicaties:
biologie van tabakstrips – Proeftuinnieuws
trips aanpakken op meerdere fronten – Proeftuinnieuws

Meer informatie

Contactpersoon

Financierders