Partners: VLACO / OVAM i.s.m. Boerenbond Innovatiesteunpunt, Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver en Proefcentrum Hoogstraten.

Projectfinanciering: LIFE-project

Duur: 12/2020-12/2023

Korte inhoud:

Voor elke vruchtgroente (tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette) wordt een overzicht gemaakt van welke afvalstromen er zijn: afgevoerde hoeveelheden, type afval, mogelijke alternatieve teeltbenodigdheden, kosten van huidige en alternatieve teeltbenodigdheden en kosten voor afvoeren materiaal. Voor de verschillende teeltbenodigdheden: wat zijn verwijderopties? (Ver)werkbaarheid van deze opties en eventuele composteerbaarheid?

Op basis hiervan wordt een kosten/batenanalyse gemaakt (arbeidsgemak, mogelijke subsidies of andere financiƫle tegemoetkomingen worden meegenomen).

Validatie van voorbewerkingsopties (scheiden van het afval) en composteerbaarheid door composteerders.

Definiƫren van de meest geschikte teeltmethoden voor afvoer naar professionele compostering en deze spiegelen aan het huidige wettelijke kader. Waar nodig, in overleg met bevoegde instanties een stappenplan of criteria uitwerken voor realisatie van optimale afvalverwerking en een handleiding opstellen voor tuinders en verwerkingsinstallaties.

C-Martlife is een nauwe samenwerking met Selova en Zero-Waste.

Contactpersoon PSKW : Rik Cleymans- rik.clymans@proefstation.be

 

Het C-MARTLIFE project ontvangt steun van het LIFE programma van de Europese Unie.