Het is niet onze gewoonte om in april nog een rassenproef in een tomatenteelt aan te planten op het Proefstation, maar dit jaar maken we hier graag een uitzondering op. De veredeling van nieuwe rassen met resistentie tegen ToBRFV gaat snel. Om deze nieuwe rassen zo snel mogelijk naar de praktijk te brengen, werd door het Technisch Comité tomaat beslist dat er nog een tweede rassenproef in de onbelichte teelt kon worden opgeplant als er zich nieuwe, interessante tomatenrassen met resistentie zouden aandienen. Zo kan er nog voldoende informatie worden verzameld over deze rassen om ze mee te nemen in de evaluatie voor de Flandria®-segmentatie. En dat is nu ook gebeurd.

Nieuwe rassenproef met resistente tomatenrassen opgeplant

Met de financiering van LAVA werden half april twee nieuwe rassen losse tomaat en drie nieuwe rassen trostomaat opgeplant, zowel op het Proefstation voor de Groenteteelt als op Proefcentrum Hoogstraten. Hiervoor moest op het Proefstation een deel van een tomatenafdeling worden geruimd. De rassen liggen in een apart kraanvak, zodat we de watergift kunnen sturen op de jonge plantjes.

Bij de losse tomaten wordt Tobinaro vergeleken met twee nieuwe rassen van Axia Vegetable Seeds. HTR 2432019 is een Prince-type en HTR 2432020 is een vleestomaat die verwant is aan Maxibel, een ras dat in 2018 in proef lag op de praktijkcentra. Bij de trostomaten is Bronski het referentieras en worden 22K951744 (Rijk Zwaan), HTR 2432015 (Axia Vegetable Seeds) dat verwant is aan Speedax en TIAC 24-0332 (Syngenta) getest. Axia Vegetable Seeds en Rijk Zwaan claimen voor hun rassen een HR resistentie tegen ToBRFV.  Ook Syngenta geeft aan dat hun ras resistentie heeft tegen ToBRFV. Deze rassen worden voor alle duidelijkheid niet getest in combinatie met een ToBRFV-infectie, de resistentieclaims zijn deze die worden aangegeven door de betreffende zaadhuizen.

We volgen de productie, plant- en vruchteigenschappen van deze rassen op tot het einde van de teelt in november. De resultaten zullen worden afgetoetst aan de KO-criteria voor de Flandria®-segmentatie. Alle info komt beschikbaar op onze website. We geven ook een overzicht tijdens onze geleide bezoeken en in het tomaten-nummer van Proeftuinnieuws dat in september verschijnt.

 

Ontdek hier de rassenproef