03/08/2021 19:30 - 03/08/2021 21:00

Op maandag 8 maart lichten wij om 19u30 graag ons bemestingsonderzoek toe in vollegrondsgroenten.

In een eerste deel focussen we op het compostonderzoek. In het PDPO-project LOCO werden eerste ervaringen opgedaan rond kleinschalige composteringen in samenwerkingsverbanden. Groentetelers, Natuurpunt en boomkwekerijen werden samengebracht om met hun reststromen compost te maken op PSKW. Het opstellen van kleine compostrillen, de monitoring en de wettelijke aspecten worden toegelicht. In het kader van het interreg project Soilcom wordt de meerwaarde van diverse composten gescreend op onze lange termijnproef.

In een tweede luik zetten we goede bemestingspraktijken in de kijker. In het demonstratie-project Groente-N-advies, worden een aantal toppercelen opgevolgd waarin gestreefd wordt naar het behalen van een kwalitatief product in combinatie met een gunstig nitraatresidu. Op demovelden worden de beste bemestingspraktijken toegepast, samen met enkele nog vaak voorkomende praktijken die risicovol zijn op vlak van uitspoeling. Eerste ervaringen met nieuwe alternatieve meststoffen afkomstig van de verwerking van vloeibare mestfracties van varkens- en runderdrijfmest die opgedaan zijn in het interreg project Nitroman.

Tot slot vestigen we de aandacht op de start van het nieuwe bemestingsseizoen. Op basis van de besproken resultaten hopen we jullie verder te overtuigen om doordacht om te gaan met jullie bemesting. We lichten toe via welke kanalen we jullie tijdens het bemestingsseizoen verder kunnen begeleiden en focussen kort op de nieuwe equivalente maatregelen voor 2021.

 width=

Voor wie is dit interessant? 

Voor elke (bio) vollegrondsteler op zoek naar nieuwe  inzichten voor zijn/haar bemestingspraktijk.
Voor elke (bio) glastuinbouwer/vollegrondsteler op zoek naar alternatieve verwerkingspistes voor zijn/haar reststromen.
Voor beleidsmakers om bepaalde praktijken aan te moedigen en mogelijk te maken via adaptaties van huidige wetgevingen.

[gravityform id=”32″ title=”true” description=”true”]

 

 width=