Kleinhoefstraat 4, Geel

02/07/2023 08:00 - 02/07/2023 17:00

Wanneer? Dinsdag 7 februari 2023.
Waar? Thomas More, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Waarom? Niet alleen de hoge energieprijzen, maar ook de uitgesproken klimaatambities van Europa en Vlaanderen hebben een grote impact op de glastuinbouw. In dat laatste kader is er een visienota energie glastuinbouw opgesteld. Deze geeft de wegen aan om meer klimaatneutraal te werken.

Wat?

  • Voormiddag

Voor de groep glastuinbouwbedrijven met een hoog energieverbruik die een energieplan (finaal energieverbruik groter dan 0,1 PJ), energie-audit (idem tussen 0,05-0,1 PJ) of energiebalans (idem tussen 0,02-0,05 PJ) moeten maken, voorzien we een specifiek voorprogramma. Daarbij wordt de wetgeving uitgelegd, maar  wordt ook een luik voorzien met praktische info en wie je kan ondersteunen.

  • Namiddag

Voor alle glastuinbouwers die meer willen weten over die visie richting meer klimaatneutrale glastuinbouw. Naast het beleidsmatige wordt er door ook concreet ingegaan op evoluties in de energiemarkten. Concrete onderzoeksresultaten om energie te besparen alsook mogelijke concepten om warmte op te wekken en CO2-behoefte in te vullen met een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen, komen ook aan bod. Tot slot wordt ingegaan op welke ondersteuning de overheid (via bvb nieuwe VLIF dat start in 2023) voorziet voor deze technieken.

Meer info en een volledig programma volgen later.

Voor wie?

Alle glastuinbouwers in Vlaanderen.

Door wie?

Departement Landbouw en Visserij, Thomas More – Expertisecentrum Energie, Proefcentrum Hoogstraten (PCH), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, Boerenbond.

Organisators