Met afgelopen zonnige en warmere dagen, zien we op het Proefstation onze energieschermen bij tomaat steeds minder sluiten. Voor proeven met een standaard klimaatsturing zoals Opti-Energie is de periode met het grootste besparingspotentieel wellicht al achter de rug. In Energlik proberen we echter het onderste uit de kan te halen en energie besparen in de vingers te krijgen; de aangepaste klimaatsturing met schermen die nog steeds zoveel mogelijk dicht blijven, dragen ook deze maanden nog bij aan de energiebesparing.

 

De Energlik-proef is voorzien van twee nieuw ontwikkelde schermen. Op het bovenste dradenbed ligt een beweegbare AC-folie. Met haar relatief hoge lichttransmissie kunnen we dit scherm meer gesloten gehouden. Om het vormen van de waterfilm op de AC-laag te bevorderen laten we de RV ook iets hoger oplopen voordat een kier getrokken wordt. In combinatie met een lagere minimumbuis realiseren we met dit scherm overdag een sterke energiebesparing.

Op het onderste dradenbed ligt een dubbele laag van een geweven aluminium scherm. Dit materiaal heeft goede reflecterende eigenschappen waardoor het efficiënt warmte in de serre kan houden. Het scherm wordt natuurlijk enkel ’s nachts gesloten, maar ook alleen wanneer er buisvraag is. Op deze manier vermijden we overbodige raamopening. Het scherm zorgt voor mooie resultaten in het energieverbruik, zeker op de koude winternachten.

Naast de schermen draagt ook de klimaatsturing bij aan de gerealiseerde energiebesparing. Zoals vermeld telen we in de Energlik-afdeling met een lagere minimumbuis. Deze steekt ook enkel in het groeinet om de warmte zo efficiënt mogelijk bij het gewas te brengen en de plantactiviteit zo te stimuleren met minimum energieverbruik. Daarnaast laten we de temperatuur ook wat trager zakken tijdens de voornacht. Het opstoken na de voornacht kunnen we dan weer minimaliseren door het nachtscherm eerst te sluiten en zo de warmte die nog aanwezig is in de grond maximaal binnen te houden.

De proef loopt nog tot november. Je kan de energiebesparingsresultaten in het najaar terugvinden in Proeftuinnieuws of blijf op de hoogte via de projectwebsite of de nieuwsbrief.