Op vrijdag 27 februari 2015 organiseerde het Proefstation voor de Groenteteelt een demonstratiemoment over de ergonomische principes in de tomatenteelt. Voor deze demonstratie werd de ergonoom Hermien Matthys van Idewe gevraagd. Ze is mee betrokken in een ADLO demonstratieproject en bezocht vorig jaar enkele tomatenbedrijven met een ergonomische bril. Op het tomatenbedrijf van Jos en Wim Pijl gaf Hermien eerst een meer theoretische toelichting over ergonomie. Nadien werd een praktische toelichting gegeven in de loods. De verscheidenheid aan electrokarren, oogstkar en zitjes maakte de demonstratie interessant. Tijdens de discussie kwam ook ter sprake dat de werknemers tevreden waren van de antivermoeidheidsmatten, eerst in de loods tijdens het afwegen, nadien ook op een electrokar. In het begin werd deze naast de bedieningspedaal gelegd, nadien op de pedaal zonder bedieningsproblemen. Ook de sorteerinstallatie werd ergonomisch geëvalueerd.

In de namiddag waren we welkom bij bedrijf Den Boschkant. Na de broodjeslunch gaf Hermien een praktische toelichting in de loods. De sorteerinstallatie en elektrisch aangedreven karren voor bladsnijden kwamen aan bod. Hier werd gediscuteerd over de twee type karren voor bladsnijden. Om de dag af te sluiten werd Gertjan Bosman van EMS uitgenodigd. Hij gaf toelichting over de luchtkwaliteit en metingen. Zo kan men onder andere overschrijdingen van de NOx concentratie snel opsporen en corrigeren voor de symptomen zichtbaar worden op de plant. De discussie nadien gaf aan dat er nog veel onbeantwoorde vragen waren over meetwaarden in combinatie met klimaatinstellingen en vragen aan het Proefstation voor meer onderzoek.

In het project worden meerdere anti-vermoeidheidsmatten geëvalueerd. Na een grondige evaluatie zal een groepsaankoop georganiseerd worden. Geïnteresseerden mogen steeds contact opnemen met Liesbet Van Herck (Liesbet.Van.Herck@proefstation.be).