Op 21 november vond op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne Waver de technologiebeurs water plaats, met in totaal 68 aanwezigen. De beurs focuste op technologieën om water te recycleren en oplossingen voor de watertekorten in de glastuinbouw. Dat dit van cruciaal belang is voor de toekomst werd geïllustreerd door de afgelopen zomers waar de wateropslag van vele bedrijven onvoldoende was.

Het event werd geopend door Raf de Vis (directeur PSKW), vervolgens vonden er drie lezingen plaats. Marie Verhassel (Department Landbouw en Visserij) lichtte het beleid toe omtrent de droogteproblematiek gaande van de verschillende droogtecodes tot de actiedomeinen van 2019-2023. Els Berckmoes (PSKW) besprak verschillende opties om watertekorten in glastuinbouwbedrijven te voorkomen, zoals bv. het gebruik van hemelwater van aanliggende industrie, een ondergrondse wateropslag gedurende periodes van een overmaat aan water en alternatieve waterbronnen op het bedrijf. De reeks lezingen werd afgesloten door Jim van Ruijven (WUR) die focuste op een nulemissie van glastuinbouwbedrijven (volledige recirculatie van water).

Vervolgens vond de technologiemarkt plaats. De aanwezigen werden onderverdeeld in groepjes en bezochten de verschillende standen waar onder andere werd ingegaan op het analyseren van elementen in een waterstroom, spuistroomzuivering, desinfectie van recirculatiewater,…

De avond werd afgesloten met een drankje, broodjes en een tas lekkere soep!

 

U kan hier de presentaties raadplegen. De presentatie ‘Zuiveren lozingswater… Onderweg naar een emissieloze glastuinbouw!’ (Jim van Ruijven, WUR) vindt u met een muisklik hier.

Toelichting beleid inzake waterschaarste en droogte voor Vlaamse glastuinbouwsector (Marie Verhassel, Departement Landbouw en Visserij) + Toekomstige uitdagingen rond water op uw bedrijf (Els Berckmoes, PSKW)

 

Een overzicht van de standhouders vindt U hier