De interesse voor belichting in tomaat is het voorbije jaar zeer sterk toegenomen. In navolging van de praktijk startte ook het Proefstation voor de Groenteteelt met een tomatenteelt onder belichting. Een afdeling van 720 m² werd ingericht met SON-T lampen. 66 armaturen van elk 1000W, geleverd door Gavita, produceren 13.000 lux. De plantdatum was 27 oktober. In deze afdeling worden een rassenproef en drie kleine teelttechnische proeven uitgevoerd.

De belichte afdeling is uitgerust met een ventilatiesysteem. Maurice Kassenbouw voerde een aantal wijzigingen uit aan het bestaande systeem om de efficiëntie te verhogen. Met dit systeem kunnen we nu de kaslucht ontvochtigen en koelen. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt overgedragen op de koelvloeistof van de WKK-warmtepomp en kan op deze manier worden gerecupereerd en benut voor verwarming van de serres.

Voor de teelt van sla op het mobiel gotensysteem is het Proefstation voor de Groenteteelt in de winter van 2013-2014 gestart met belichtingsproeven met LEDs. In dit eerste belichtingsseizoen werd een afdeling van 220 m² traditionele teelt op MGS met 3900 lux SON-T lampen vergeleken met een tweede afdeling van 220 m² waar 3900 lux Philips Greenpower LED Toplight opgehangen werd. Door de gunstige resultaten met LED belichting werd een nieuwe proef opgezet, waarbij van één afdeling een hybridekas werd gemaakt met 45 à 50 µmol m-2 s-1 SON-T gecombineerd met 25 µmol m-2 s-1 Philips Greenpower LED Toplight. De andere afdeling werd volledig uitgerust met 75 µmol m-2 s-1 Philips Greenpower LED Toplight. Op dit ogenblik worden de rode slatypes beoordeeld op oogstgewicht, kleur, rand, aantal bladeren en bladlengte. Vanaf januari komen er groene types op het MGS systeem onder deze belichting.