Een actief en gezond bodemleven heeft een positieve invloed op de beschikbaarheid van voedingsstoffen en de natuurlijke wering van ziekten en plagen. Een evenwichtige bodemstructuur is dan ook cruciaal voor het werk van de landbouwer.
Omdat werking en diversiteit van verschillende bodemlagen –bacteriën en –stoffen onvoldoende gekend zijn, start Regionaal Landschap Rivierenland vzw in 2016 met het project ‘Bodem Doorgrond’. We willen een aantal gratis analyses van het bodemleven laten uitvoeren bij verschillende vollegronds groentetelers in de gemeenten Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Duffel en Koninkgshooikt. Via deze analyses kunnen we de lokale bodemstructuur doorgronden en het daarbij horende ecosysteem beter leren kennen.
Zo kunnen we nadien beter inschatten welke maatregelen we kunnen nemen om de groenteteelt te optimaliseren voor zowel landbouwer als leefomgeving. Nadat alle bodemanalyses onderzocht zijn, organiseren we een infomoment om het bodemleven te bespreken en de resultaten en eventuele maatregelen te overlopen.
Op het infomoment zal er dieper ingegaan worden op hedendaagse en vernieuwende
teelthandelingen en analysetechnieken.
Heb je interesse of ken je groentetelers in de regio die graag meer willen weten over het bodemleven op hun bedrijf?
Neem dan contact op met Foeke Van Weverberg op het nummer 015 21 98 53 of vul het formulier in op de website van RLRL en stuur dit door naar foeke@rlrl.be.